TKA, Kenya’da ”Hasat Sonras leme Merkezi” kurdu

TKA’dan yaplan yazl aklamaya gre, Kenya Tarm ve Hayvanclk Aratrma Kuruluu (KALRO) Bahecilik Aratrma Enstits (HRI) bnyesinde kurulan merkez, hasat sonras kayplar azaltacak.

Merkezin alnda konuan KALRO Bahecilik Enstits Direktr Dr. Joseph Njuguna Kori, merkezin, kk reticilerin kalite kontrol ve pazara hazrlk srelerini destekleyeceini belirtti.

Kori, merkezin ayn zamanda Kenya’nn farkl blgelerinden gelen iftiler ve tarm uzmanlar iin eitim alan olarak kullanlacan kaydetti.

Merkezin civardaki kk reticilerin dilimleme, olgunluk lme ve kalite kontrol gibi pazara hazrlk srelerine destek vereceini belirten Kori, “Kurutulmu sebzelerin uzun raf mr sayesinde iftiler, rnlerini zararna satmak zorunda kalmayacak.” ifadesini kulland.

– TKA, KURDUU MERKEZLE HASAT SONRASI KAYIPLARI AZALTACAK

TKA, kurduu merkezle lkede tarm sektrnde yllardr nemli bir sorun olan hasat sonras kayplarn azaltlmasna katk salad.

Kenya Tarm Bakanlnn verilerine gre, lkede yetitirilen taze meyve ve sebzelerin yaklak yzde 30’u tarladan sofraya ulaamadan kaybediliyor. Bu kayplarn temel nedenleri arasnda yetersiz soutma, uygun olmayan tama koullar ve pazarlama zincirindeki eksiklikler ne kyor.

TKA tarafndan kurulan Hasat Sonras leme Merkezi, iftilerin rnlerini bozulmadan saklayabilmeleri, ileyebilmeleri ve katma deerli hale getirebilmeleri iin evre dostu ve yeniliki teknolojiler sunuyor.

Merkezde yerel ve eriilebilir malzemelerle kk iftilerin kolayca uygulayabilecei buharlamal soutma sistemine dayal “Sfr Enerji Soutma emberi (ZECC)” tantld.

Ayrca reticilerin rnlerini kurutabilmeleri amacyla ak alanda gne enerjili kurutma seras kuruldu.

Kurulan souk oda ile meyve suyu retim ve pastrizasyon ekipmanlar sayesinde KALRO bnyesinde marketlerde satlabilecek meyve suyu markas da gelitirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir